
LAILASISYFOSFENIX – KUVANVEISTÄJÄN ELÄMÄÄ
1.6.–3.9.2023
TO/PE/LA/SU klo 11–17
“tämä on se elämä
jonka olen elettäväksi saanut
Sisyfoksen osa
Sama raskas kivi
vuorta ylös
uudestaan
uudestaan
uudestaan
tämä on se elämän lahja
jonka olen voimakseni saanut
Fenixlinnun osa
uskoa siipieni voimaan
tuhkasta nousten
uudestaan
uudestaan
uudestaan”
LAILASISYFOSFENIX
LAILASISYFOSFENIX esittelee esineistöä niin kuvanveistäjän ateljeesta kuin hänen yksityiselämänsäkin puolelta. Esillä on kuvanveistäjän työhön liittyviä kulmahiomakoneita, marmoritalttoja ja kipsin työstämisessä käytettyjä raspeja – mutta myös harvinaisia kuriositeetteja, kuten aiemmin näkemättömiä nuoruudentöitä ajalta ennen kuvanveisto-opintoja (lyijykynä, guassi ja öljy kankaalle). Nähtävillä on lisäksi pari keskeneräiseksi jäänyttä teosta, joiden kautta yleisölle aukeaa näkymä luovaan prosessiin, siihen miten veistäjä näkee muotoja materiaalissaan. Työkalujen rinnalla esillä on valokuvia ja muuta taustoittavaa aineistoa.
Näyttely piirtää kuvan Pullisesta toimijana, jonka kaikkia valintoja ohjasivat esteettiset kriteerit ja kokonaisvaltainen yksityisen ja julkisen tasapaino. Yleisölle avautuu näkökulma kurinalaiseen kivenpyörittäjään sekä tuhkasta uudestisyntyneenä nousevaan, itsensä alati uudestaan luovaan taiteilijaan.
Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo on Laila Pullisen säätiön pääasiallisesti omistama kuvanveistoon, kulttuurihistoriaan ja luonnon säilyttämiseen painottuva museokokonaisuus, joka perustuu kuvanveistäjä Laila Pullisen elämäntyöhön Nissbackan kartanon veistospuistossa. Museomiljöö koostuu useammasta osasta: veistospuistosta, kotimuseosta sekä historiallisista rakennuksista. Makasiinissa esitellään museon peruskokoelmaa ja ateljee-galleriassa pidetään vuosittain vaihtuvaa näyttelyä, joka on avoinna kesäkausina.
Kuvanveistäjä, professori Laila Pullisen (1933–2015) taiteessa keskeisiä elementtejä olivat antiikki ja informalismi, historia ja hetken hauraus, luonnon lainalaisuudet ja ihminen näiden kaikkien risteymäkohdassa. Yhdistelemällä näitä 30 vuoden ajan vanhassa kartanomiljöössä hän loi kokonaistaideteoksen, jossa taide on luonnon kanssa yhtä. Hänen veistoksensa pohjaavat klassisen kuvanveiston prosesseihin ja materiaaleihin. Teoksissaan Pullinen hyödynsi pääasiassa pronssia ja erilaisia kivilaatuja, esimerkiksi marmoria ja vähemmän tunnettuja suomalaisia graniitteja.
Ajankohtaista
Laila Pullinen veistospuisto & kotimuseo osallistuu Avoimet puutarhat -teemapäivään.
Ystävä-ohjelma uudistui!
Laila Pullisen Ystävien tarkoituksena on tukea ja edistää Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseon toimintaa sekä tarjota jäsenilleen mahdollisuutta päästä lähemmäs museon sisältöjä. Ystävä-jäsenenä pääset tutustumaan syvemmälle Laila Pullisen taiteeseen ja tutustut toisiin hänen elämäntyöstään kiinnostuneisiin.



