Ilkivalta jatkuu Laila Pullisen veistospuiston ja kotimuseon alueella

huhti 19, 2021

Sain viime perjantain ja lauantain välisenä yönä (16-17.4.2021) tiedon “Hakunilan Puskaradio”-nimisestä FB-ryhmästä, että “Nissaksessa palaa”. Kommenteissa spekuloitiin, että kyseessä on “joku lato”.

Sen verran voin sanoa, että kyseessä ei ollut ”joku lato”, vaan Nissbackan kartanon vanha väen sauna. Vuonna 2016 tehdyssä, Vantaan arkkitehtonisesti ja historiallisesti arvokasta rakennuskantaa yksilöivässä VAARI-selvityksessä rakennus oli varustettu suojelumerkinnällä V, joka kertoo oikeastaan enemmänkin tilasta johon rakennus oli taantunut lukuisien tihutöiden jälkeen. Vaatimaton rakennus, mutta kuitenkin suojeltu.

Sisällä oli kuitenkin 00-luvulla tehty uusi puupanelointi ja toimiva kiuas, ja sauna oli mäen mökin (jossa tuhopoltto kevättalvella 2017) asukkaan käytössä vielä kymmenisen vuotta sitten, kun vaativa remontti kohteessa alkoi vuonna 2008. Se oli myös korjauslistalla seuraavana, ja oli ajateltu mäen mökin kesäkuussa sisään muuttavien uusien asukkaiden tulevaan käyttöön.

Rakennus kuului Nissbackan kartanon alueeseen ja rakennuskantaan. Historiallisen kohteen sisäisessä tasapainossa vähäpätöinenkin rakennus on arvokas sen kautta, että se on osa kokonaisuutta.

Kuvakaappaus VAARI-tietokannasta, Vantaan kaupunginmuseo / Amanda Eskola

Yhtäkaikki, vanhan rakennuksen tuhoutuminen näin ikävällä tavalla on aina surullista. Suomen rakennuskannassa sotia edeltävältä ajalta säilynyttä rakennuskantaa on vain 4%. Tänä yönä nyt yksi vanha 1800-luvun työväen sauna vähemmän.

Teemme täällä perheeni kanssa suojelutyötä omin voimin ja yksityisin varoin. Rahaa ei ole liikaa, minkä takia remontit etenevät hitaasti. Pandemiatila on myös ajanut kulttuurialan ahtaalle, jonka seurauksena tämänkaltainen tapahtuma tuntuu entistä musertavammalta.

Se ei kuitenkaan lannista, vaan laittaa painamaan eteenpäin kahta määrätietoisemmin.

Paikalla olleen VPK:n edustajan mukaan tulipalo oli alkanut noin kello kahden aikaan. Jos jollain on tietoa tapahtumien kulusta, arvostamme suuresti jos otatte yhteyttä. Kyseessä on kuitenkin poliisiasia, ja asiasta tehdään rikosilmoitus.

Tekijän kiinnijäämisen johtavasta vihjeestä palkkio. Jos tekijä itse ottaa yhteyttä, käytämme harkintaa.

Näiden tihutöiden soisi nyt jo vihdoin loppuvan.

Jean Ramsay
040-5859031
jean_at_lailapullinen.fi

Kuva: Laila Pullisen säätiön arkistot


LISÄYS: Poliisin tekninen yksikkö kävi K-9 koirapartion kanssa vielä toistamiseen tutkimassa palopaikkaa. Koira merkkasi kaksi kohtaa: vanhan kaivonrenkaan, jossa oli poltettu styroksia, ja talon pohjoisnurkan – eli sen joka on meille päin, eli josta ei ole näköyhteyttä viereiseen asutukseen. Ei näy meillekkään, koska metsikkö välissä.

Kummassakin kohdassa käytetty sytykkeenä palavaa nestettä.

Eli teko on harkittu ja tahallinen.

Rikosnimikkeeksi tulee mitä luultavimmin näillä näkymin tuhopoltto.

TAPAHTUMAT JA NÄYTTELYT

Avoimet Puutarhat tulevat taas!

Veistospuiston puutarha aukeaa taas yhdeksi päiväksi sunnuntaina 16.6. kaikille puutarhoista kiinnostuneille. Museoon on pääsymaksu, mutta puutarhaan on tapahtuman aikana 11–17 vapaa pääsy. Opastukset järjestetään tpahtumapäivänä sunnuntaina 16.6 klo 12 ja 15. Laila...

Nissbackan Kartanon Elävän Kuvan Festivaalit

Uudella nimellä varustettu Nissbackan Kartanon Elävän Kuvan Festivaali järjestetään toista kertaa 4.9.2021. Laila Pullisen veistospuistoon sijoittuva festivaali esittää neljä ulkoilmanäytöstä, jotka sisältävät videotaidetta ja elokuvia 40-, 50- ja 60-luvuilta....

LISÄÄ UUTISIA

Pienkeräys Ateljee-gallerian remonttikulujen kattamiseksi

Museon olennainen tehtävä säilyneen kulttuuriperinnön vaalijana onnistuu vanhojen rakennusten kohdalla, kun käytettävänä on huomattavia resursseja. Laila Pullisen säätiön tukeman pienen museomme arvioimat rakennuskulut kuitenkin nousivat arvaamattomasti. Laila...

Kotona taiteessa: ajatuksia ja teemoja näyttelyn taustalta ja taustoista

Kesän näyttelyn Kotona taiteessa ensisijaisena ajatuksena on kaventaa välimatkaa taiteen ja arkisen elämän välillä. Näyttelyssä nähtävillä olevat arkielämän esineet kuten lasipullo, kahvipannu sekä olohuoneen kalusteet ja ovat kuin ihmeen kaupalla säilyneet tallessa...

Laskimme hiilijalanjäljen – mitä se meille kertoo?

LPVK:n talous- ja hallintopäällikkö Petra Piitulainen-Ramsay osallistui syksyllä 2022 Novago Oy:n järjestämään hiilijalanjälkikoulutukseen, joka liittyi pilottivaiheessa olevaan Visit Finlandin matkailualan toimijoille suunnattuun hiilijalanjälkilaskuriin. Koulutus...