Kotona taiteessa 6.6. – 1.9.2024 Ateljee-galleriassa

Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseon Ateljee-galleriassa esittäytyy tänä vuonna 50-vuotisjuhlaansa juhlivan Vantaan kaupungin “koti” -teeman mukaisesti näyttely, joka häivyttää rajapintaa yksityisen ja julkisen välillä.

Mitä jää jäljelle kun kaikki menetetään? Missä on koti, kun kartanon päärakennus tuhoutuu tulipalossa tai vasta valmistunut hirsinen kotitalo jää sodan jalkoihin isän taistellessa rintamalla? Tänä vuonna esittäytyvä, 50-vuotisjuhlaansa juhlivan Vantaan kaupungin “koti” -teeman mukaisesti kuratoitu näyttely tutkii näkymättömiin jäävän kodin historiaa. Nissbackassa asuneiden Ramsayn ja Pullisen perheen jäseniä yhdistää 1930-luvulla samankaltaiset kokemukset, ja tämän kokemuksen keskiössä on kodin menetys – asia, joka on surullisen ajankohtainen myös meidän aikanamme.

Näyttely häivyttää rajapintaa yksityisen ja julkisen välillä. Esillä oleva esineistö kartoittaa sadan vuoden historiaa aina Ramsayn perheen vaiheista Pullisen vuosiin, ja taiteen rooleista näissä risteymissä ja sosiaalisissa konteksteissa. Vanhan kartanon ajoilta esineitä on säilynyt niukasti, koska käytännössä kaikki tuhoutui päärakennuksen tulipalossa joulukuussa 1934. Sen suurempaa arvoa onkin täten annettu niille fragmenteille ja sirpaleille, joita on säilynyt: vanhan 1796 Jakob de la Motten aikaisen päärakennuksen kukkapenkistä löytynyt kahvikupin sirpale, tulipalon tuhkasta löytynyt Venäjän vallan aikainen sotilasmanttelin nappi, jossa on Ramsayn suvun motto “ora & labora” (= tee työtä ja rukoile) ja muuta harvinaista esineistöä.

MENNEET NÄYTTELYT

Museon ensi vuoden teema on tanssi!

Museon ensi vuoden teema on tanssi!

Kesäkuun alussa 2022 avataan museon Ateljee-galleriassa näyttely, jossa esitellään piirustuksia ja veistoksia Laila Pullisen Helsinki International Ballet Competitioniin (HIBC) suunnittelemien palkintoveistosten kokonaisuuden ympäriltä. Näyttely toteutetaan...

lue lisää
Perttu Saksan Valkoinen kaari Ateljee-galleriassa

Perttu Saksan Valkoinen kaari Ateljee-galleriassa

Kesällä 2021 Ateljee-galleriassa on esillä valokuvataiteilija ja kuvanveistäjä Perttu Saksan Helsingin kaupungin taidemuseossa HAM:issä esillä olevan näyttelyn “Valkoinen kaari” sisarnäyttely. Tämä pienempi kokonaisuus kulkee samalla nimellä, minkä kautta on haluttu...

lue lisää