Veistospuiston puutarhassa vietetään Avoimet puutarhat -tapahtumaa 9.7.2023. Avoimet puutarhat on Puutarhaliitto ry:n ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n järjestämä valtakunnallinen tapahtuma, johon osallistuvat yksityiset puutarhat ja siirtolapuutarhat ovat avoimesti vierailtavissa. Vuoden 2023 tapahtuman teemana on “puutarhan sävelet”, johon veistospuistossa toteuttamamme kasviääniprojekti istuukin mainiosti. Ainutlaatuinen projekti on toteutettu kevään ja kesän aikana ja se viimein konkretisoituu yleisölle tapahtumapäivänä. Projektin ansiosta puutarhassa pääsee nyt kuulemaan totutun hiljaisuuden yli kasvien sisäistä maailmaa. Puutarhassamme vietettävä tapahtuma saikin nimekseen Sound of Silence – koe kasvien äänimaailma.

Monisataavuotisten tammien alle levittäytyvää Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseon puutarhaa on kunnostettu vuosien ajan vähän kerrallaan puutarhan henkeä kunnioittaen. Kartanoperinne ja 80-luvulla perustettu veistospuisto ovat antaneet puutarhalle oman leimansa, johon yhdistyy uuden kokeilu sekä hyötypuutarhan vähittäinen laajentaminen. Laila Pullisen veistospuisto on kasvilajistoltaan monipuolinen kokonaisuus, josta löytyy sekä luonnonkasveja että eri aikoina istutettuja puutarhakasveja. Museopuutarhan voi kiteyttää kolmeen sanaan: salli ajan seisahtaa.

Puutarhan kasvien elämää on käynyt äänittämässä Kalle Hamm, taiteilija, joka kuuluu kasvien ääniä esittelevään äänikollektiiviin Band of Weed:iin. Kymmentä puutarhan kasvia on äänitetty mikrovolttisensoreilla, jotka mittaavat kasvin sähkönjohtavuuden muutoksia. Nämä on muutettu ihmiskorvan kuultaviksi, ja niille on annettu jonkin soittimen ääni. Kalle Hamm myös soittaa päivän aikan DJ-keikallaan Band of Weedsin tuotantoa, joka perustuu eri kasvien sähkönjohtavuuden vaihteluihin. Keikalla kuullaan ääniteoksia Band of Weedsin_ Other-Than-Human-LP:ltä, _Waiting for the Extinction -EP:ltä sekä vielä julkaisemattomattomalta New Panagea-LP:ltä. 

Kasvien äänet ovat kuunneltavissa QR-koodien avulla ympäri puutarhaa. Kuultavien kasvien joukossa ovat muun muassa yli 200-vuotias tammi sekä Laila Pulliselle rakkaita ruusuja. Myös yleisten tuttavien, kuten vuohenputkea ja syreeniä on äänitetty, mikä avaa uusia näkymiä luonnossa ja omassakin puutarhassa kasvaviin kasveihin. QR-koodit, joiden avulla äänitiedostoja pääsee kuuntelemaan ja kasveista kertovia infotekstejä lukemaan, jäävät veistospuistoon, joten puutarhan lajeihin voi tutustua rauhassa myös tapahtumapäivän jälkeen.


Avoimet puutarhat- tapahtuman aikana järjestetään kävelykierroksia puutarhaan, joissa tutustutaan puutarhan lajistoon ja historiaan. Kierroksia vetää Petra Piitulainen-Ramsay, joka vastaa veistospuiston puutarhasta.   

Avoimet-puutarhat päivää vietetään Laila Pullinen veistospuisto & kotimuseolla 9.7.2023 klo 12.17. Kalle Hammin dj-keikat klo 13 ja 15. Opastuskierrokset ovat klo 12.00 ja 15.30. 

Museon näyttely on maksullinen (12/15/Museokortti), mutta puutarhaan on tapahtuma-aikana vapaa pääsy. Kävijöitä palvelee myös kesäkahvilamme Anja & Annikki.